Familien som begreb

I lyset af de seneste dages tragiske begivenheder, minder jeg mig selv om at huske at være taknemmelig for mig og min familie.

Familien er noget der altid har været der. Man glemmer let at sætte pris på det, lige indtil man mister eller ikke selv kan stifte en.

Er blod i virkeligheden tykkere end vand?

Jeg interesserer mig for begrebet familie. Hvad er en familie og hvem er en del af den? Hvad skal der til for at man må kalde sig en familie og hvor meget betyder biologi i forhold til følelser?

I dag findes der kernefamilier, sammebragte familier, solo mødre, 2 mødre eller fædre, regnbuefamilier, familier hvor børnene er adopteret, familier med plejebørn og mange flere..
Listen er lang, men hvad definerer en familie i dagens danmark?

En hurtig google søgning gav følgende

En familie er en en gruppe af enkeltpersoner der fortrinsvis forenes gennem slægtskab – både biologisk og gennem ægteskab.

Nøgternt set, som eksempelvis fra et socialantropologisk synspunkt, har familien både biologiske og sociale funktioner:
– Forplantning, at producere efterlevende og sikre slægtens fortsættelse.
– Socialisering, familien giver børnene den grundlæggende opdragelse og belærer dem om samfundets normer.

På mange måder synes jeg, at det er en meget gammeldags familieanskuelse at beskrive det som bestående af biologi og slægtskab. Egentlig kommer ordet familie af det latinske husstand, hvilket dækker over alle som bor i huset. Måske skal vi finde mere tilbage til denne definiton.

Hvad betyder familiebegrebet for dig?

For mig er familie mere følelser end biologi. Nok deler jeg ikke biologi med alle i min familie, men i mit hjerte er de 110% min familie. Biologien spiller ingen rolle og jeg elsker dem højt. Jeg fortæller dem det ikke ofte nok, men i dag vil jeg huske det.

Husker du at fortælle din familie at du elsker dem? Det er så vigtigt både for dig selv og for dem. Man ved aldrig hvad morgendagen bringer og det kan aldrig siges for meget.

Kærlighed herfra – Emma


Læs også oplægget de blanke felter hvor jeg skriver om genetik og at ligne sin familie – Klik Her

2 kommentarer

 • Christina Vang

  Hvor er jeg dog glad for at du træder frem og sætter ord på de her, for nogen, svære emner. Og hvor har du dog ret! En familie er meget mere end biologi. Da jeg sad og læste ovenstående fik det mig til at tænke “hvordan kan det være at nogen påstår at familie er ren biologi, når de samtidig har en familie med deres kæreste. Vi er jo ikke biologisk forbundet med vores kæreste eller partner”
  Det er da skægt at nogen har så svært ved tanken om et donorbarn. Jeg mener jo at kærlighed danner en familie. <3
  Men endnu engang tak for dine tanker omkring det at være donorbarn, vi, min kæreste og jeg – vil bestemt fortælle vores fremtidige donorbørn om den rare mand der har hjulpet os. 🙂

  • Emma Grønbæk

   Hej Christina,
   Tusind tak fro din kommentar! Hvor er jeg dog glad for at du ser på familie som jeg gør. Kærlighed må og skal være det vigtigste.
   Rigtig god dag! 🙂

   De bedste hilsner
   Emma

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.