Fortæl det til dit barn 

Mine forældre var unge da de begyndte, og efter 6 års fertilitetsbehandling ventede de sig endelig et barn. Da blev de, af lægen som havde hjulpet dem til at blive gravide, råddet til aldrig at fortælle sandheden. Det var det råd man gav forældrene til donorbørn tilbage i 90’erne. Man er heldigvis blevet klogere den dag i dag. Og til mit held var det et råd mine forældre ikke havde nogle intentioner om at følge. 


Mine forældre var bange for, at jeg ville vende dem ryggen, hvis det en dag pludselig kom frem at min far, i biologisk forstand, ikke var min rigtige far. De havde gennem hele forløbet været ærlige overfor familie og venner, om at de kæmpede for at få et barn. Og hvad skulle man så fortælle dem? Sandheden og håbe på at ingen nogensinde ville komme til at tale over sig. Eller finde på en løgn overfor dem også? 

Mine forældre så kun ulemper og større tab ved at holde det hemmeligt at jeg skabt ved hjælp af donor. Det har betydet at jeg er vokset op med historien om, at en rar mand som vi ikke kender, hjalp os til at blive en familie. 
Vi snakkede om det så langt tilbage jeg kan huske. Jeg fik tidligt i livet forklaret, hvordan en sædcelle fra manden skulle finde ægget fra damen, for at de kunne blive til et barn. Mine forældre forklarede mig at en mand havde hjulpet ved at give sædcellen. Jeg har altid tænkt på ham som noget rart som hjalp os. 

Jeg er så uendelig glad for at mine forældre var ærlige og fortalte historien fra jeg var helt lille. Det blev aldrig et chok for mig, og mine forældre blev sparet for den pinsel jeg er overbevist om at det er, at holde på sådan en hemmelighed. 
Mange venter til at barnet er blevet ældre, så de bedre forstår. Nogle venter efterfølgende på det rigtige tidpunkt, men hvornår er det? Spar jer selv for den pinsel og fortæl det fra starten af barnet liv. Så forstår de gradvist mere og mere. 

Jeg var en glad lille pige, med en unaturlig stor interesse for befrugtningen. Som 5 år gammel tegnede jeg denne tegning, som nu er mit logo.
Æg og sædceller tegnet af Emma 5 år 

Related Articles

Emma Grønbæk Donorbarn

Hvem er jeg?

Som introduktion til denne blog vil jeg fortælle lidt om mig selv.
Mit navn er Emma, jeg er 24 år. Jeg er født og opvokset i Århus med min mor og far og to yngre søstre som er tvillinger.

Read More
Emma Grønbæk Donorbarn

Hvem er jeg?

Som introduktion til denne blog vil jeg fortælle lidt om mig selv.
Mit navn er Emma, jeg er 24 år. Jeg er født og opvokset i Århus med min mor og far og to yngre søstre som er tvillinger.

Read More

Tabu

Først og fremmest har der i mange år været store hemmeligheder forbundet med donorbørn. Særligt hvis man i familien har ventet med at fortælle det til barnet. Venner og familie har måske kendt sandheden og har været bange for at afsløre den store hemmelighed.

Read More