Sæddonation i Danmark

Hvad har betydning for de danske sæddonorer? Kompensationer, tillid, og relationer er i fokus i det projekt jeg netop har skrevet som afslutning på min uddannelse til sygeplejerske.

FN har opstillet 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, hvor det tredje mål har til fokus at fremme sundhed og trivsel. Her fremgår det, at der inden 2030 skal sikres universel adgang til seksuelle og reproduktive sundhedsydelser, herunder familieplanlægning, oplysning og uddannelse, og integration af reproduktiv sundhed. Når der inden 2030 skal være universel adgang til reproduktive sundhedsydelser, vil forskellige faktorer påvirke efterspørgslen på sæddonorer. Derfor er det utrolig vigtigt at værne om donorerne, der udviser samfundssind og hjælper andre mennesker med at få opfyldt drømmen om en familie. Samfundet kan bidrage ved at forsøge at gøre deres betingelser så ideelle som muligt.

De sidste par måneder har jeg været i fuld gang med min Bachelor. En bachelor som også endte med at handle lidt om sæddonation. Vi har i projektet arbejdet på at finde ud af, hvordan sygeplejersker kan sikre de bedst mulige betingelser i sædbanken. Vi har taget udgangspunkt i relationen mellem sygeplejerske og donor, for at undersøge, hvilke områder som har størst betydning for donorerne. I forløbet interviewede vi 3 sæddonorer som været aktive donorer i minimum ét år. Her var det tydeligt at penge til at begynde med var et stort incitament, men at dette ændrede sig i løbet af deres forløb. Hvor ønsket om at hjælpe barnløse par med tiden blev mere betydningsfuldt end kompensationen. Vi så, at donorerne gør sig mange overvejelser om inddragelsen af deres netværk. De inddrager oftest dem, hvor donationen kan have en indflydelse. De fortæller generelt ikke meget om deres virke til hvem som helst, da de oplever stigmatisering fra samfundet og står ofte ansigt til ansigt med negative reaktioner. Donorerne påpeger, at stigmatiseringen ofte opstår, fordi befolkningen mangler oplysning om, at sæddonation handler om mere end bare penge. Endnu et af de signifikante fund vi gjorde, var at fundamentet for den gode relation opstår, når der er tillid mellem donor og sygeplejerske, og netop den gode relation skaber et grundlag for godt samarbejde. 

Alt i alt har det været et spændende forløb, med mange relevante fund og overvejelser. Generelt et emne, som jeg personlig, ikke mener er undersøgt tilstrækkeligt. At stigmatisering dukkede op var ingen overraskelse, men hvor er det dog ærligt. Jeg krydser fingre for at fremtiden bringer øget opmærksomhed og mindre stigmatisering med sig!  

Del blogindlæg:

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs mere

Related Posts

Ægdonation & en drøm om at blive mor

En personlig fortælling om oplevelsen af, hvordan grænsernes rykkes og følelserne løber af med en under et forløb i fertilitetsbehandling. Læs hvordan Becky og Matt’s 5 år i IVF behandling resulterede i ægdonation og 3 dejlige piger.

Forfølger faderskab

For Alex og hans kone var det ikke let at blive den familie, de altid havde drømt om. Dette kom som et chok for dem begge. Alex deler det mandlige perspektiv af infertilitet og forældre til et donor undfanget barn. Han deler sine erfaringer åbent og ærligt på Instagram.

Sæddonation i Danmark

Hvad har betydning for de danske sæddonorer? Kompensationer, tillid, og relationer er i fokus i det projekt jeg netop har skrevet som afslutning på min uddannelse til sygeplejerske.

Er du donorbarn?

Er du donorbarn?

Jeg går ind for oplysning, men på dette emne er den endnu sparsom. Derfor bakker jeg utrolig meget op om projekter, der kan gøre os alle sammen lidt klogere på vores erfaringer og oplevelser som donorbørn.

Kan vi droppe politikken for en stund?

Kan vi droppe politikken for en stund?

Først og fremmeste er det vigtigt for mig at sige, at alt det jeg laver, ikke er med et politisk perspektiv. Det der driver mig, er det samme som driver mig som sygeplejerske, nemlig omsorg for andre og lysten til at hjælpe og, til tider lidt naivt, forhåbentlig gøre en forskel.

Dansk