Skoletiden & Stamtræer

Først og fremmest vil jeg til alle de urolige forældre sige, at det aldrig er noget jeg er blevet drillet med. Faktisk har det fyldt utrolig lidt for de andre børn omkring mig, til trods for at det fylder meget for mig i netop disse år. Det fyldte meget for mig, da der netop i skoleårene sker en masse med børns bevidsthed og forståelse.

Flere har skrevet til mig om der deres egne børn og bekymringer for når de starter i skole. De tænker over, hvad det så vil fylde at de er donorbørn, selvom man som forældre har gjort hvad man kunne for at klæde sit barn bedst muligt på. Derfor vil jeg fortælle lidt om mine skoleår. 

Først og fremmest vil jeg til alle de urolige forældre sige, at det aldrig er noget jeg er blevet drillet med. Faktisk har det fyldt utrolig lidt for de andre børn omkring mig, til trods for at det fylder meget for mig i netop disse år. Det fyldte meget for mig, da der netop i skoleårene sker en masse med børns bevidsthed og forståelse. 

Jeg vil gerne fortælle jer om min første oplevelse af, at jeg var donorbarn og anderledes.

Stamtræ af et donorbarn

Da jeg gik i ca. 2 klasse skulle vi tegne stamtæer over familien. Min mor ved en urolig masse om genetik og netop stamtræer, så det var noget jeg havde hørt en del om hjemme. Jeg vidste at mit var anderledes og svært at tegne, fordi der jo var ”ham den rare mand” inde i billedet også. 

Jeg fortalte stolt til min klasselærer og resten af klassen om mit komplicerede stamtræ og familie. Min mor har fortalt mig, at jeg altid har følt at det var min pligt at oplyse folk om at jeg var donorbarn. Og dertil hvad det ville sige at være donorbarn. Det kan man vel påstå at jeg forsætter nu med denne blog
Men i hvert fald var min klasselærerinde ikke så begejstret for min fortælling. Hun ringede efterfølgende hjem til mine forældre for at fortælle, at jeg gik opdigtede historier oppe i skolen. Hun mente det var for at få opmærksomhed. Mine forældre måtte så forklare hende, at det altså var rigtigt nok. At jeg faktisk havde en anden biologisk far som vi ikke kendte. 

Det var selvfølgelig en anden tid, hvor folk kendte meget mindre til donorbørn. Jeg tror netop dette var tilfældet med min lærer. Jeg tror hun blev meget overrasket over, hvor meget jeg vidste. Men også at jeg var stolt af at være donorbarn og fortalte åbent om det, selv som en lille pige. 

De andre børn i klassen

For de andre børn i klassen betød det absolut ingenting. Jeg tror slet ikke de forstod, hvad det var jeg snakkede om. Hvad det betød at mine forældre havde fået hjælp af en anden mand til at få mig? Jeg var jo et barn ligesom dem og så ikke anderledes ud. 
De nævnte det i hvert fald ikke, men jeg følte mig stadig speciel på den gode måde. 

Det var også nærmere en ubehagelig oplevelse for min lærer end det var for mig. Jeg husker ikke at det var noget jeg skænkede en tanke efterfølgende. Hun havde lært noget nyt og jeg havde oplyst hende. 

Et fællestræk hos donorbørn som kender til deres tilblivelse fra barnsben er, at de fleste er langt mere informerede om familieforhold og slægtskab end almindelige børn. Netop fordi det er noget man er nødt til at snakke om på hjemmefronten for bedre at forstå. 
Derfor er det også en fordel at de voksne som arbejder med barnet til dagligt, kender bare en lille smule til deres baggrund og derved måske bedre kan forstå dem. 
Det tænker jeg i hvert flad havde hjulpet både mig og min lærer i denne situation. 

Jeg håber at denne lille fortælling kan give lidt ro maven hos nogle forældre derude!

Knus Emma 

Del blogindlæg:

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

4 reaktioner

 1. Min datter er skabt med hjælp fra en donor og jeg er solomor. Det betyder at der aldrig har været hemmelighed omkring hendes tilblivelse – alle har vidst det lige fra starten. Hun tidligt har lært om blomsten og bien – omend i den tilrettede udgave der involvere en fertilitetsklinik. Hvor andre børn måske bare behøver at kende til det overordnede omkring manden og kvinden og det at bolle, var min datter nødt til at gå skridtet videre og lære om sædceller og sædbanker :-). Vi har endda besøgt fertilitetsklinikken sammen og kender mange andre donorbørn med solomødre. Hun er vokset op som en glad, aktiv, udadvendt og tillidsfuld pige.
  Jeg oplever at det kritiske tidspunkt for hende netop var i 2. klasse hvor de skulle tegne stamtræer. Det var som om hun fik et chok. Jeg var i sagens natur ikke til stede i skolen, men oplevede den forandring der var sket med hende, da hun kom hjem. En form for panik over at være anderledes. Indtil da havde hun ikke følt sig som anderledes – og hun haft det udmærket med vores lille familie. Engang sad hun endda på gyngerne i gården og sang om at hun ikke havde en far – med et stort smil på.
  Så ja, der er noget med undervisningen i stamtræer, der kan udfordre donorbørn. Og sætte sig spor i dem. Også selvom man som mor/forældre har gjort alt for at lægge et godt fundament under.

  1. Hej Lene, Tusind tak fordi at du skriver!
   Hvor er det dejligt at høre at din datter også altid har kendt til sin baggrund og haft det godt med denne. Jeg er ked af at høre at det at tegne stamtræer betød så meget, at du kunne mærke en ændring på hende. Jeg håber hun finder tilbage til at være glad og tilfreds med jeres lille familie! Der sker meget i de år og synes også for mig at der var perioder hvor jeg tænkte meget over familie og det at være anderledes. Men igen siger det noget om hvor stor betydning disse små situationer kan have for børn og sætte gang i tankerne. Det Håber jeg de er klar over i skolen og klar til at hjælpe med!
   Alt held og lykke fremover med familien.
   De kærligste hilsner herfra

 2. Tusen takk for at du skriver blogg om dine erfaringer! Jeg er selv solomor til en liten gutt på snart 9 måneder som jeg fikk ved hjelp av donor. Jeg er veldig åpen om hvordan jeg fikk han og det er også planen min å være det med han etterhvert etter som han vokser opp. Men man vet jo aldri hva et barn vil tenke og føle selv om man er åpen med de helt fra de er små så det er godt å kunne lese andres erfaringer, spesielt når de er fra et annet donorbarn 🙂

  1. Det er altid så dejlig bekræftende, at høre fra folk som føler mine tanker er brugbare! Det et netop svært at forudse hvordan barnet vil have det når de vokser op og bliver ældre. Jeg håber at han får det lige som nemt som jeg, i kraft af din åbenhed. Men at snakke om tingene kommer man altid langt med.
   Det bedste tanker til jer fra mig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Læs mere

Related Posts

Ny Instagram

Just launched a brand new IG profile. I hope that you guys will take a look and maybe even follow. I plan on having some more content on the IG compared to my blog.

Ægdonation & en drøm om at blive mor

En personlig fortælling om oplevelsen af, hvordan grænsernes rykkes og følelserne løber af med en under et forløb i fertilitetsbehandling. Læs hvordan Becky og Matt’s 5 år i IVF behandling resulterede i ægdonation og 3 dejlige piger.

Forfølger faderskab

For Alex og hans kone var det ikke let at blive den familie, de altid havde drømt om. Dette kom som et chok for dem begge. Alex deler det mandlige perspektiv af infertilitet og forældre til et donor undfanget barn. Han deler sine erfaringer åbent og ærligt på Instagram.

Kan vi droppe politikken for en stund?

Kan vi droppe politikken for en stund?

Først og fremmeste er det vigtigt for mig at sige, at alt det jeg laver, ikke er med et politisk perspektiv. Det der driver mig, er det samme som driver mig som sygeplejerske, nemlig omsorg for andre og lysten til at hjælpe og, til tider lidt naivt, forhåbentlig gøre en forskel.

Et unika

Et unika – Hemmerligheder som gør os unikke.

Hemmerligheder som gør os unikke. Jeg var ikke ligesom alle andre, jeg var unik og unik var noget godt. En af de ting mine forældre, til mit store held, lykkedes med var at få mig til at føle mig virkelig særlig.

Dansk