Tabu

Så prøver jeg mig med mit andet blogindlæg. 
Jeg må indrømme at jeg synes det er svært hvad jeg skal skrive, men jeg har besluttet mig for at skrive lidt om tabu og berøringsangst. 
I weekenden har jeg nemlig set Rune Klans show Barnløs. 
Her forsøger han at gøre op med en masse af de tabuer som er forbundet med barnløshed og fertilitetsbehandling. 
Hans fokus er særligt på de tabuer som angår mænd og nedsat sædkvalitet, da det jo er det der hans erfaringer er største. Generelt har han en meget undervisende tilgang showet igennem og man får rigtig meget viden om sæd, sædkvalitet og barnløshedsbehandlinger.
Jeg synes virkelig at showet er værd at se og er meget underholdende med trylleri og sjove jokes, men ikke mindst utrolig rørende og lærerigt.

Efterfølgende kom jeg til at tænke på tabu jeg har oplevet. Jeg synes der er stort tabu forbundet med donorbørn i forskellige aspekter. Og jeg synes generelt at der er en utrolig negativ retorik og mediedækning af emnet. Det vil jeg meget gerne gøre op med, da jeg synes det er ærgerligt for alle os der er donorbørn. Og utrolig unødvendigt. 
Men hvorfor er det blevet sådan? 

Hemmeligheder

Først og fremmest har der i mange år været store hemmeligheder forbundet med donorbørn. Særligt hvis man i familien har ventet med at fortælle det til barnet. Venner og familie har måske kendt sandheden og har været bange for at afsløre den store hemmelighed. Alt dette hemmelighedskræmmeri har smittet af og ført til en form for berøringsangst. Jeg har ofte oplevet at folk blev paf og ukomfortable når jeg fortalte at jeg var donorbarn. de vidste hverken hvad de skulle sige eller gøre. Folk ved ikke om de skal synes det er synd for mig eller om det er almindelig eller hvad det er. 

Uvidenhed 

Hvilket leder mig til 2. grund, nemlig uvidenhed. Jeg mødes tit af stor uvidenhed om hvad donorbørn er, hvorfor det var nødvendigt og hvordan man gør. Hvis ikke du har været nødsaget til at stifte kendskab til fertilitetsindustrien eller har et donorbarn tæt inde på livet er den generelle viden utrolig lille. Denne skyldes nok igen hemmelighedskræmmeriet, men i høj grad mener jeg også at det skyldes mediedækningen. 

Mediedækning 

Generelt er jeg utrolig ked og træt af mediedækningen angående donorbørn. Medierne går efter den gode historie. De børn som har levet et almindeligt liv uden en helt masse afsavn, er ikke en spændende historie. Problemet er at denne skævvridning i mediedækning afspejler sig i den brede befolkning meninger og holdninger. Disse meninger bliver dannet på et falsk grundlag, når medierne maler et billede af, at alle donorbørn er føler sig svigtet og mangler noget i deres liv. 

Jeg meldte mig for nylig til at deltage i programmet ”Langt fra borgen”. Efter lidt korrespondance frem og tilbage kunne de ikke bruge mig alligevel. Dette skyldes at min historie simpelthen var for positiv og ikke det perspektiv de gerne ville fremstille i serien. Jeg har aldrig haft et behov for at tage kontakt til eller vide mere om min donor eller potentielle halvsøskende. Jeg har min egen familie.

Jeg har nu set afsnittet af Lang fra borgen, og intet ondt om Nete som repræsenterer et donorbarns stemme. Jeg synes det er rigtig fint at hun får lov at fortælle om hendes opfattelse og behov. Jeg synes blot det efterlader politikerne med et forkert indtryk kun at fortælle hendes historie. Jeg synes at det giver et misvisende indtryk af donorbørns behov. Jeg har for eksempel ikke det samme behov for at kende donor som Nete har. Det har af den grund kun været fint for mig at min donor var anonym, men det er en helt anden snak.
Jeg håber for alt i verden at vi i fællesskab kan skabe et mere nuanceret billede, for de fremtidige donorbørn skyld. 

Har i erfaringer, kommentarer eller holdninger i gerne vil dele så skriv meget gerne i kommentarfeltet under opslaget 🙂

Langt fra borgen findes på DR: https://www.dr.dk/tv/se/langt-fra-borgen/langt-fra-borgen-4/langt-fra-borgen-skal-det-fortsat-vaere-tilladt-at-vaere-anonym-saeddonor

Rune Klan barnløs kan findes på Tv2 Play: https://play.tv2.dk/programmer/comedy/serier/rune-klan—barnloes/komik-og-tryl-i-verdensklasse-del-2-167726/

Knus Emma 

Related Articles

Emma Grønbæk Donorbarn

Hvem er jeg?

Som introduktion til denne blog vil jeg fortælle lidt om mig selv.
Mit navn er Emma, jeg er 24 år. Jeg er født og opvokset i Århus med min mor og far og to yngre søstre som er tvillinger.

Read More
Emma Grønbæk Donorbarn

Hvem er jeg?

Som introduktion til denne blog vil jeg fortælle lidt om mig selv.
Mit navn er Emma, jeg er 24 år. Jeg er født og opvokset i Århus med min mor og far og to yngre søstre som er tvillinger.

Read More

Fortæl det til dit barn 

Jeg var en glad lille pige, dog med en unaturlig stor interesse for befrugtning, hvilket har ført til den tegning som nu er mit logo. En tegning jeg tegnede da jeg var 5 år gammel.

Read More