Først og fremmest har der i mange år været store hemmeligheder forbundet med donorbørn. Særligt hvis man i familien har ventet med at fortælle det til barnet. Venner og familie har måske kendt sandheden og har været bange for at afsløre den store hemmelighed.

Så prøver jeg mig med mit andet blogindlæg. 
Jeg må indrømme at jeg synes det er svært hvad jeg skal skrive, men jeg har besluttet mig for at skrive lidt om tabu og berøringsangst. 
I weekenden har jeg nemlig set Rune Klans show Barnløs. 
Her forsøger han at gøre op med en masse af de tabuer som er forbundet med barnløshed og fertilitetsbehandling. 
Hans fokus er særligt på de tabuer som angår mænd og nedsat sædkvalitet, da det jo er det der hans erfaringer er største. Generelt har han en meget undervisende tilgang showet igennem og man får rigtig meget viden om sæd, sædkvalitet og barnløshedsbehandlinger.
Jeg synes virkelig at showet er værd at se og er meget underholdende med trylleri og sjove jokes, men ikke mindst utrolig rørende og lærerigt.

Efterfølgende kom jeg til at tænke på tabu jeg har oplevet. Jeg synes der er stort tabu forbundet med donorbørn i forskellige aspekter. Og jeg synes generelt at der er en utrolig negativ retorik og mediedækning af emnet. Det vil jeg meget gerne gøre op med, da jeg synes det er ærgerligt for alle os der er donorbørn. Og utrolig unødvendigt. 
Men hvorfor er det blevet sådan? 

Hemmeligheder

Først og fremmest har der i mange år været store hemmeligheder forbundet med donorbørn. Særligt hvis man i familien har ventet med at fortælle det til barnet. Venner og familie har måske kendt sandheden og har været bange for at afsløre den store hemmelighed. Alt dette hemmelighedskræmmeri har smittet af og ført til en form for berøringsangst. Jeg har ofte oplevet at folk blev paf og ukomfortable når jeg fortalte at jeg var donorbarn. de vidste hverken hvad de skulle sige eller gøre. Folk ved ikke om de skal synes det er synd for mig eller om det er almindelig eller hvad det er. 

Uvidenhed 

Hvilket leder mig til 2. grund, nemlig uvidenhed. Jeg mødes tit af stor uvidenhed om hvad donorbørn er, hvorfor det var nødvendigt og hvordan man gør. Hvis ikke du har været nødsaget til at stifte kendskab til fertilitetsindustrien eller har et donorbarn tæt inde på livet er den generelle viden utrolig lille. Denne skyldes nok igen hemmelighedskræmmeriet, men i høj grad mener jeg også at det skyldes mediedækningen. 

Mediedækning 

Generelt er jeg utrolig ked og træt af mediedækningen angående donorbørn. Medierne går efter den gode historie. De børn som har levet et almindeligt liv uden en helt masse afsavn, er ikke en spændende historie. Problemet er at denne skævvridning i mediedækning afspejler sig i den brede befolkning meninger og holdninger. Disse meninger bliver dannet på et falsk grundlag, når medierne maler et billede af, at alle donorbørn er føler sig svigtet og mangler noget i deres liv. 

Jeg meldte mig for nylig til at deltage i programmet ”Langt fra borgen”. Efter lidt korrespondance frem og tilbage kunne de ikke bruge mig alligevel. Dette skyldes at min historie simpelthen var for positiv og ikke det perspektiv de gerne ville fremstille i serien. Jeg har aldrig haft et behov for at tage kontakt til eller vide mere om min donor eller potentielle halvsøskende. Jeg har min egen familie.

Jeg har nu set afsnittet af Lang fra borgen, og intet ondt om Nete som repræsenterer et donorbarns stemme. Jeg synes det er rigtig fint at hun får lov at fortælle om hendes opfattelse og behov. Jeg synes blot det efterlader politikerne med et forkert indtryk kun at fortælle hendes historie. Jeg synes at det giver et misvisende indtryk af donorbørns behov. Jeg har for eksempel ikke det samme behov for at kende donor som Nete har. Det har af den grund kun været fint for mig at min donor var anonym, men det er en helt anden snak.
Jeg håber for alt i verden at vi i fællesskab kan skabe et mere nuanceret billede, for de fremtidige donorbørn skyld. 

Har i erfaringer, kommentarer eller holdninger i gerne vil dele så skriv meget gerne i kommentarfeltet under opslaget 🙂

Langt fra borgen findes på DR: https://www.dr.dk/tv/se/langt-fra-borgen/langt-fra-borgen-4/langt-fra-borgen-skal-det-fortsat-vaere-tilladt-at-vaere-anonym-saeddonor

Rune Klan barnløs kan findes på Tv2 Play: https://play.tv2.dk/programmer/comedy/serier/rune-klan—barnloes/komik-og-tryl-i-verdensklasse-del-2-167726/

Knus Emma 

Del blogindlæg:

Del på facebook
Facebook
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email

8 reaktioner

 1. Som mor til en pige der er kommet til verden ved hjælp af donorsæd, men har en far, er det skønt at læse din oplevelse af at være donorbarn. Når jeg læser alle de sørgelige fortællinger fra diverse donorbørn, kan jeg nogle gange næsten få helt dårlig samvittighed over at vi overhovedet har valgt at sætte hende i verden. Men du har jo ret i at de lykkelige historie ikke sælger ligeså godt. Ingen tvivl om at der slet ikke har været tænkt nok på børnene da sæd og æg donation begyndte at blive brugt, og der er på rigtig mange områder hvor dette felt kan blive meget meget bedre, men hvor er det altså dejligt at du også deler din historie, så jeg som mor kan have lidt ro i maven, og vide at så længe vi fortsætter med at være åbne og ærlige overfor vores datter, så er der stor sandsynlighed for at hun vokser op og får et afklaret forhold til den måde hun er kommet til verden på.

  Tak.

  1. Hej Janni,
   Hvor er det dog dejligt at høre, at andre kan bruge mine tanker og erfaringer i deres liv. Min mor har haft samme tanker og dårlige samvittighed når hun læse med på diverse grupper på facebook. Det er derfor jeg synes det er så vigtigt at få den gode historie ud! tak fordi du støtter op om projektet, det betyder urolig meget!
   Jeg håber du vil læse med i fremtiden.
   Mvh Emma

 2. Hei Emma,
  Jeg leser bloggen din og opplever den som positiv, reflektert og ærlig.
  Som mor til et barn født med hjelp av donoregg, søker jeg informasjon på websider, Facebook grupper, i bøker, på TV, Internett og i blogger. Som du ser er jeg norsk, og føler at det fortsatt er tabu å snakke om temaene rundt donoregg og sæd. I Norge er eggdonasjon ikke lovlig så det gjør det enda mer hysj-hysj.
  Det er viktig at mitt barn ikke føler skam rundt dette og jeg prøver å forberede meg på alle mulige vinklinger av temaet. Da er det en lettelse å lese dine ord som viser en balansert måte å takle teamet på.
  Tusen takk!
  Mvh
  Hege

  1. Hej Hege,
   Tusind tak for at du skriver. Er ked af at høre at det om muligt er endnu mindre acceptabelt i Norge og svært at snakke om. Jeg håber virkelig at vi kan få noget fokus på emnet så fremtidige donorbørn møder større forståelse og accept.
   Det varmer virkelig at mine tanker kan bringe lettelse hos forældre til donorbørn. Mange tak for at du skriver!
   Mvh Emma

 3. Hej Emma!

  Jeg er ligesom dig donorbarn med en anonym doner. Jeg synes det er fantastisk at du har startet denne blog og har virkelig fat i nogle gode ting. Jeg synes emnet er svært at snakke med andre om da, som du selv skriver, virkelig ikke er noget folk har megen viden om og ikke ved hvad de skal sige til det og her hjælper det altså bare at høre lidt fra en anden som har kenskab til det. Jeg er selv den eneste jeg kender som er donorbarn. Jeg er så heldig at min mor også fortalte mig det i en tidlig alder, så det er en naturlig information for mig at have. Jeg har en far, og for mig er han min far lige meget hvad. Jeg tror at hvis jeg først var blevet bekendt med denne information i en sen ælder eller selv fandt ud af det, ville det have haft en negativ konsekvent for min tillid til mine forældre og også forholdet til dem.
  Kom endelig med flere af disse indlæg og få spredt noget erfaring om emnet, det trænger samfundet i 2019 til.

  1. Hej Victoria,
   Hvor er det dejligt at du skriver, og virkelig skønt at du synes mine oplæg er brugbare. Det lyder til at vores historier er meget ens og at du har samme opfattelse af familie som jeg selv.
   Håber vi kan skabe en mere positiv debat om donorbørn, og give befolkningen en større almen viden så det bliver lidt lettere at tale om!
   Er virkelig glad for den positive respons og at du gav dig tid til at skrive.
   Mvh Emma

 4. Tak, Emma. Bare 1000 1000 tak. Din stemme har sådan manglet i debatten. Dine refleksioner, og nuancerede fortælling.
  Jeg er mor til en 7-årig pige, som jeg har fået alene med en anonym donor. Det var så stor og kompleks og dilammefyldt en beslutning for mig at træffe. Jeg bliver så træt, når jeg ser programmer som aftenshowet og Langt fra Borgen lave så unuanceret en dækning, og når jeg hører politikere stå klar med letkøbte svar og løsninger.
  Der er ingen simple svar. Og der er ikke kun ulykkelige børn.

  1. Tusind tak for din besked Maja, og undskyld det sene svar!
   Er rigtigt glad for at du fik noget ud af at læse med og har samme opfattelse af midedækningen som jeg selv. Det håber jeg vi kan gøre noget ved i fremtiden!
   I hvert fald vil jeg gøre mit for at give forældre lidt mere ro i maven og et indspark til debatten omkring donorbørn.
   Det betyder meget for mig at høre jeres tanker og erfaringer.
   Tak fordi du læser med
   De kærligste hilsner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs mere

Related Posts

Ægdonation & en drøm om at blive mor

En personlig fortælling om oplevelsen af, hvordan grænsernes rykkes og følelserne løber af med en under et forløb i fertilitetsbehandling. Læs hvordan Becky og Matt’s 5 år i IVF behandling resulterede i ægdonation og 3 dejlige piger.

Forfølger faderskab

For Alex og hans kone var det ikke let at blive den familie, de altid havde drømt om. Dette kom som et chok for dem begge. Alex deler det mandlige perspektiv af infertilitet og forældre til et donor undfanget barn. Han deler sine erfaringer åbent og ærligt på Instagram.

Sæddonation i Danmark

Hvad har betydning for de danske sæddonorer? Kompensationer, tillid, og relationer er i fokus i det projekt jeg netop har skrevet som afslutning på min uddannelse til sygeplejerske.

Er du donorbarn?

Er du donorbarn?

Jeg går ind for oplysning, men på dette emne er den endnu sparsom. Derfor bakker jeg utrolig meget op om projekter, der kan gøre os alle sammen lidt klogere på vores erfaringer og oplevelser som donorbørn.

Kan vi droppe politikken for en stund?

Kan vi droppe politikken for en stund?

Først og fremmeste er det vigtigt for mig at sige, at alt det jeg laver, ikke er med et politisk perspektiv. Det der driver mig, er det samme som driver mig som sygeplejerske, nemlig omsorg for andre og lysten til at hjælpe og, til tider lidt naivt, forhåbentlig gøre en forskel.

Dansk